Per començar, ens van fer una presentació sobre l’IRB: què és, com funcionen, com es financen i en quines línies d’investigació treballen. Una d’elles és la recerca fonamental, per a entendre els mecanismes de funcionament de les cèl·lules i com aquest coneixement podria servir per a entendre millor certes malalties com el càncer i poden obrir portes a futures recerques. Ens van explicar que degut a la complexitat d’aquestes investigacions, un projecte en el camp de la recerca fonamental pot trigar, en cas que sigui exitòs, entre 10 i 15 anys fins a que els nous tractaments arriben als hospitals. Fins i tot quan en una project de recerca fonamental no dóna uns resultats netament positius, la col·laboració entre centres i la compartició d’informació que actualment existeix permet que un resultat parcial en el projecte desenvolupat per un centre pugui ser la clau de l’èxit per al projecte que es du a terme en un altre centre de recerca.
En un camp de recerca diferent i més enfocat al sarcoma, ens van explicar un projecte de recerca molt interessant en el que estan treballant actualment, per entendre com les cèl·lules de sarcoma que arriben als pulmons són capaces de modificar específicament la resposta inmune dintre de la lesió metastàtica i modular-la en el seu benefici. De fet ja han observat que les lesions metastàtiques pulmonars estan altament infiltrades amb cèl·lules inmunes diferents a les que es poden observar en pulmons sans.
Tot i que en aquest projecte estudien les metàstasi als pulmons que pateixen els pacients d’osteosarcoma pediàtric, els descobriments també podrien ajudar a trobar teràpies en altres tipus de sarcoma, en els quals la metàstasi als pulmons també és freqüent, perquè el microambient immunològic tumoral (TiME) és similar. D’aquesta forma podran comparar els trets que presenta el TiME en les metàstasi pulmonars de diferents sarcomes.
A continuació ens van acompanyar en una visita guiada pels diferents laboratoris de “Stem Cells and Cancer” que tenen a l’IRB. Allí, ens van mostrar l’entorn en el que treballen dia a dia els investigadors del centre. Addicionalment, també ens van mostrar pas a pas el procés que segueixien per a preparar les mostres de teixits i la sofisticada maquinària que utilitzen per a crear les imatges per a que puguin ser analitzades amb ordinadors pel personal del laboratori. Aquí és quan ens vam donar compte de quan complex és el mon de la recerca i l’elevat cost que comporta al centre adquirir tot l’equipament.
En general vam sortir satisfets al poder conèixer un dels centres de recerca pioners de Catalunya en biomedicina, amb el qual podríem establir acords de col·laboració en un futur proper, per ajudar finançar projectes per trobar nous tractaments per al sarcoma.